Enhver grundejerforening bør sikre, at de har de rette forsikringer. Vi har samlet 6 typer, som alle bør have.
En ofte overset del af det administrative ansvar i en grundejerforening er at sikre, at foreningen har de korrekte forsikringer. I modsætning til hvad nogle tror, så kan grundejerforeningen nemlig blive holdt ansvarlig i en række tilfælde, hvis foreningen ikke har de korrekte forsikringer. Dette kan eksempelvis være ved pådraget skader på et fælles stisystem eller hvis bestyrelsen agerer uagtsomt.
I en grundejerforening er det bestyrelsens ansvar at sikre, at foreningen er korrekt forsikret. Dette kan være dyrt, men en forsikring er alle pengene værd. Faktisk kan bestyrelsen blive holdt personlig ansvarlig i flere tilfælde hvor den eller enkelte medlemmer har ageret uagtsomt. Netop tilfælde som disse kan forhindres gennem tegning af de rigtige forsikringer.
Det er i enkelte foreninger set, at medlemmerne mener, at det er for dyrt at købe den samlede pakke af forsikringer. Det er dog klart vores anbefaling, at forsikringerne tegnes til trods for dette. Samt vores holdning at foreningens medlemmer skylder deres frivillige, at kunne udføre bestyrelsesarbejdet i tryghed.
Det er individuelt hvilke forsikringer der er passende til den enkelte forening. Eksempelvis bør en forening, der har et fælleshus både tegne en bygningsforsikring og en indboforsikring, mens en grundejerforening der ikke ejer nogle fællesområder, i nogle tilfælde, ikke behøver at tegne en erhvervsansvarsforsikring.
Hvis du er i tvivl om hvilke forsikringer forening bør have, så kan du altid kontakte jeres forenings faste kontaktperson ved Vores Administration.
Den lovpligtige arbejdsskadeforsikring er en forsikring der, som navnet antyder, er lovpligtig at tegne ved lønnede eller ulønnede arbejdsforhold, som går ud over, hvad man normalt kan forvente af en frivillig medlemsindsats/-arbejde.
Dette kan eks. være hvis foreningen har ansat en gartner eller hvis medlemmer af foreningen varetager andre opgaver på vegne af grundejerforeningen. Dette kan eksempelvis være en fælles græsslånings-aftale eller hvis et bestyrelsesmedlem sætter skifter pærer i lygtepælene langs foreningens veje.
En retshjælpsforsikring sikrer foreningen økonomisk hjælp ved retssager mod foreningen. Det kan være meget omkostningstungt at føre sager, og foreninger uden den rette forsikring kan ende med at betale store summer på en eventuelt retssag - selv hvis de vinder.
Kautionsforsikringen, også kendt som en underslæbsforsikring, sikrer foreningen mod underslæb fra foreningens kasserer eller bestyrelse. Det ses desværre ofte, at foreninger ikke håndhæver tegningsreglerne i praksis, og giver formand eller kasserer adgang til at råde over store summer af foreningernes penge.
Man bør som forening være opmærksom på, at forsikringen ikke dækker uendelige store summer. Ofte vil der være en grænse ved 30.000 - 50.000 kr. pr. skade pr. forening pr. år. Denne forsikring er derfor alene ikke nok, og bestyrelsen bør stadig sikre dobbeltgodkendelse og løbende tilsyn ved bl.a. foreningens netbank.
Erhvervsansvarsforsikringen er en af de vigtigste forsikringer. Det er nemlig den der dækker ansvaret for eksempelvis fælles grønne områder, stier og legepladser. Dækningen er både af tingskade, for eksempel hvis foreningens lygtepæl vælter ned i en parkeret bil, og personskader. Personskaderne kan være et uheld i glat føre på en af foreningens stier, eller hvis en gren fra foreningens træer falder ned og beskadiger en person der går tur.
En bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring dækker bestyrelsesmedlemmernes personlige ansvar i sager hvor den samlede bestyrelse, eller blot dele af den, har ageret uagtsom eller ikke ageret på sager hvor handling var krævet.
Denne forsikring er ofte overset, da mange bestyrelsesmedlemmer ikke kender til deres personlige erstatningspligt. Det bør dog understreges at alle bestyrelsesmedlemmer, uanset deres ageren kan blive personligt ansvarlige for bestyrelsens dispositioner.
I modsætning til private, så er grundejerforeninger ikke dækket af den normale forbrugerbeskyttelse som man kender det fra sine private bankforhold. Derfor er det nødvendigt at tegne en netbankforsikring for at tegne foreningens formue mod eksempelvis hackerangreb eller online svindel.
Som hovedregel er det muligt at købe forsikringer til en grundejerforening i alle de store danske forsikringsselskaber. Hvis grundejerforeningen er medlem af en fællesforening, så bør man være opmærksom på om fællesforeningen tilbyder en forsikringspakke til en særlig god pris. Eksempelvis kan medlemmer af Parcelhusejernes Landsforening tegne forsikringer gennem den kollektive forsikringspakke.
Hvis jeres forening benytter medlemssystemet Vores Forening, så kan I nemt og hurtigt indhente tilbud gennem værktøjet tilbudshenteren. Tilbudshenteren indhenter 3 tilbud fra forskellige selskaber, så I er sikret den bedst muligt pris på foreningens forsikringer.