Sikkerhedsstillelse i ejerforeninger – en vigtig beskyttelse for alle parter

Forstå sikkerhedsstillelse i ejerforeninger: En vejledning til økonomisk tryghed for både ejer og forening

Kasper Frandsen
2/12/2023
Administration

Sikkerhedsstillelse i ejerforeninger er en væsentlig del af at være medlem af en ejerforening. Denne artikel vil give en oversigt over, hvad sikkerhedsstillelse er, hvordan det fungerer, og hvorfor det er vigtigt for både ejerforeningen og ejerlejlighedsejerne.

Hvad er sikkerhedsstillelse og dens formål?

Sikkerhedsstillelse er en afgørende del af ejerforeningens økonomiske fundament. Det giver ejerforeningen en beskyttelse mod økonomiske tab, der kan opstå, hvis en ejerlejlighedsejer ikke betaler sine bidrag og del af fællesudgifterne. Denne praksis er almindelig i ejerforeninger og sikrer, at de øvrige medlemmer ikke lider et tab, hvis en eller flere ejerlejlighedsejere ikke betaler deres løbende ydelser.

Sikkerhedsstillelse i ejerforeningens vedtægter

Ejerforeningens vedtægter vil ofte specificere, om der skal stilles sikkerhed, og hvordan denne sikkerhed skal etableres. Sikkerhedsstillelsen er typisk uden for købesummen og er ikke en betaling, men snarere en garanti for ejerforeningen. Som køber af en ejerlejlighed er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle krav om sikkerhedsstillelse og at respektere disse, når finansieringen af købet gennemføres.

Metoder til sikkerhedsstillelse

Sikkerhedsstillelse kan tinglyses på flere måder, herunder ved at vedtægterne tinglyses pantstiftende på alle ejerlejlighederne eller ved at ejeren stiller sikkerhed i form af et ejerpantebrev, skadesløsbrev eller depositum. Ofte vil en køber indtræde i et eksisterende tinglyst ejerpantebrev, som sælger har stillet som sikkerhed for ejerforeningen. Men der kan også være tale om at udvide eller forhøje sikkerheden i forbindelse med et ejerskifte.

Overtagelse af eksisterende sikkerhed og omkostninger

Når en køber overtager en eksisterende sikkerhed i form af et ejerpantebrev tinglyst på ejendommen uden ændring, skal købers rådgiver tinglyse et debitorskifte. Omkostningerne i forbindelse med overførslen af en eksisterende sikkerhedsstillelse ved ejerskifte påhviler som udgangspunkt køber, såfremt sikkerheden er uændret. Hvis sikkerheden skal forhøjes ved ejerskiftet, påhviler omkostningerne dog ofte sælger.

Sikkerhedsstillelse i købsaftalen

Det er vigtigt, at købsaftalen angiver, om der skal ske ændringer i sikkerhedsstillelsen ved køb af ejerlejligheder. Sikkerhedsstillelse er en grundlæggende del af ejerforeningens økonomiske struktur og en vigtig beskyttelse for både ejerforeningen og ejerlejlighedsejerne.

Sikkerhedsstillelse som en nøglekomponent i ejerforeninger

Forståelse af sikkerhedsstillelse og dens betydning er essentiel for både nuværende og potentielle ejerlejlighedsejere. Denne praksis beskytter ejerforeningens økonomi og sikrer, at alle medlemmer er beskyttet mod potentielle tab som følge af manglende betalinger. Ved at holde sig informeret om sikkerhedsstillelsens betingelser og processer kan ejere træffe velinformerede beslutninger og bidrage til ejerforeningens stabilitet og succes.

kasper@voresadministration.dk