Hvis I ønsker at skifte administrator er det vigtigt at vide, hvem der kan træffe beslutningen om at skifte.
Det kan være udfordrende at navigere i reglerne for, hvem der kan træffe beslutning om at skifte administrator i en ejerforening eller grundejerforening. Denne artikel dykker ned i detaljerne og forklarer reglerne på en letforståelig måde.
En forståelse af, hvem der har autoritet til at træffe beslutninger, er nøglen til at navigere effektivt i ejerforeningens eller grundejerforeningens ledelse.
Ejerforeningens eller grundejerforeningens vedtægter er det første sted, du skal kigge for at afgøre, hvem der kan træffe beslutning om at skifte administrator. I nogle foreninger er det bestyrelsen, der har denne autoritet, mens det i andre er generalforsamlingen.
Vedtægterne er juridisk bindende dokumenter, der fungerer som foreningens "regelsæt". De er typisk skrevet af advokater og indeholder detaljer om foreningens drift, herunder beslutningstagning og ledelse. Hvis du er usikker på, hvad vedtægterne siger om dette emne, kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning.
Mange ejerforeninger følger en standardvedtægt, som kan give os nogle retningslinjer for, hvordan beslutninger om at skifte administrator normalt træffes.
Normalvedtægten for ejerforeninger indeholder en paragraf om administration, der siger følgende:
"Generalforsamlingen kan beslutte, at ejerforeningen skal antage en administrator til bistand ved varetagelsen af ejendommens daglige drift. Stk. 2. Administrator må ikke være ejer i ejerforeningen og må ikke være dennes revisor."
Dette betyder, at det generelt er generalforsamlingen, der skal beslutte at skifte administrator, medmindre der specifikt står noget andet i foreningens vedtægter.
Situationen for grundejerforeninger, haveforeninger og vejlaug er mere variabel, da det kan afhænge af den enkelte kommunes standardvedtægter.
Hver kommune har sine egne standardvedtægter, som definerer, om det er bestyrelsen eller generalforsamlingen, der kan træffe beslutningen om at skifte administrator. Det er dog ikke at krav, at foreningens vedtægter er formet efter disse, hvorfor der kan være mange forskellige variationer selv i samme kommune. Det er derfor vigtigt at undersøge de faktiske vedtægter inden der fortsættes.
Når du har fundet ud af, hvem der har beføjelse til at skifte administrator, er det tid til at starte processen.
Hvis det er bestyrelsen, der har beføjelse til at træffe beslutningen, skal der indkaldes til et bestyrelsesmøde. Dette møde skal afholdes i overensstemmelse med vedtægternes bestemmelser.
Under bestyrelsesmødet skal beslutningen om at skifte administrator diskuteres og besluttes. Denne beslutning skal indgå i mødereferatet, og det er også en god idé at sikre, at referatet underskrives af alle bestyrelsesmedlemmer.
Når beslutningen er truffet, kan du indgå en aftale med den nye administrator og opsige den tidligere administrator.
Hvis det er generalforsamlingen, der skal godkende skiftet, skal der enten indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling eller ventes til foreningens ordinære generalforsamling.
I dette tilfælde er det bestyrelsens ansvar at indkalde til generalforsamlingen og stille et forslag om skift af administrator.
Hvis forslaget bliver godkendt under generalforsamlingen, kan der indgås aftale med den nye administrator.
Inden du vælger en ny administrator, er det en god idé at gå i dialog med den ønskede administrator. Du er velkommen til at kontakte os hos Vores Administration for en uforpligtende snak.
Vi håber, at denne guide har hjulpet med at belyse, hvem der kan træffe beslutning om skift af administrator i en ejerforening eller grundejerforening.